Booking

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

04. 10. 2017

Fonott copfok, egyszerű szabásvonal. A szürke ruha sokak számára lehet ismerős az Abigél című filmből. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán kialakított emlékmúzeumban ezt az öltözetet is kiállították, az iskola tanulójaként Szabó Magda ugyanis ilyet hordott. De itt van az írógépe, a szemüvege és egy telefon is, amelyet ha felveszünk, az írónő szól hozzánk. Debrecen szülötte nagyon szerette egykori iskoláját, ahol halála után egy évvel emlékszobát alakítottak ki, ezt bővítették emlékházzá.

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

- Kinőtte magát azért, mert a szívünkben is sokkal nagyobb Szabó Magda, mint azok a tárgyak, könyvek, ruházatok, emlékek, fényképek, amelyek belekerültek egykor a szobába, most pedig az emlékházba - mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az emlékház avatása kapcsán Papp László polgármester sorsszerűnek nevezte azt, hogy a reformáció 500. és a magyar református egyház alapításának 450. évében ünnepeljük a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának 100. születésnapját. - E szellemi örökség alapja az a református hit, amelyet a családi és az iskolai keretek között zajló kálvinista szellemű nevelés tett megingathatatlanná, amely élete végéig kiapadhatatlanul táplálta személyes életét és írói munkásságát egyaránt - hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepségen részt vett a családügyekért felelős államtitkár is. Novák Katalin köszöntőjében azt emelte ki, hogy Szabó Magda minden írásában ott van a magyar nemzeti karakter. - Magyar író ő minden tekintetben, írásaiban ott van egytől-egyig a magyar gondolkodás, a magyar táj, a magyar emberek jellemző viselkedése, mondhatnánk azt is, írásaiban ott van a magyar nemzeti karakter - közölte a politikus.

Ugyancsak szerdán avatták fel azt a Szabó Magdát ábrázoló domborművet is, ami a Dóczy Gimnázium homlokzatán kapott helyet. A mű Juha Richárd alkotása.

Forrás

Opening hours

Today from 12:00 to 16:00.

View opening hours ›

Getting here

Our address: H-4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

View map ›

Entrance fees

Find out about ticket types and other fees.

View entrance fees ›

Latest news:

Technikai okok miatt zárva

Technikai okok miatt zárva

Featured news | 23. 05. 2024

Az Emlékház május 24-én technikai okok miatt zárva tart!Megértésüket előre is köszönjük

Tovább olvasom
Felhívás Tompos Kátya színésznő támogatására

Felhívás Tompos Kátya színésznő támogatására

Featured news | 21. 05. 2024

Tisztelt Látogatók, Szabó Magda Műveinek Olvasói!Szabó Magda Régimódi történet című regényéből – Bereményi Géza rendezésében – készült hat részes filmsorozatban Tompos ...

Tovább olvasom
Technikai okok miatt zárva!

Technikai okok miatt zárva!

Featured news | 17. 05. 2024

Tisztelt Látogatók!Az Emlékház május 21-22 között technikai okok miatt zárva tart!Megértésüket előre is köszönjük

Tovább olvasom