Időpont-
foglalás

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

2017. 10. 04

Fonott copfok, egyszerű szabásvonal. A szürke ruha sokak számára lehet ismerős az Abigél című filmből. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán kialakított emlékmúzeumban ezt az öltözetet is kiállították, az iskola tanulójaként Szabó Magda ugyanis ilyet hordott. De itt van az írógépe, a szemüvege és egy telefon is, amelyet ha felveszünk, az írónő szól hozzánk. Debrecen szülötte nagyon szerette egykori iskoláját, ahol halála után egy évvel emlékszobát alakítottak ki, ezt bővítették emlékházzá.

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

- Kinőtte magát azért, mert a szívünkben is sokkal nagyobb Szabó Magda, mint azok a tárgyak, könyvek, ruházatok, emlékek, fényképek, amelyek belekerültek egykor a szobába, most pedig az emlékházba - mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az emlékház avatása kapcsán Papp László polgármester sorsszerűnek nevezte azt, hogy a reformáció 500. és a magyar református egyház alapításának 450. évében ünnepeljük a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának 100. születésnapját. - E szellemi örökség alapja az a református hit, amelyet a családi és az iskolai keretek között zajló kálvinista szellemű nevelés tett megingathatatlanná, amely élete végéig kiapadhatatlanul táplálta személyes életét és írói munkásságát egyaránt - hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepségen részt vett a családügyekért felelős államtitkár is. Novák Katalin köszöntőjében azt emelte ki, hogy Szabó Magda minden írásában ott van a magyar nemzeti karakter. - Magyar író ő minden tekintetben, írásaiban ott van egytől-egyig a magyar gondolkodás, a magyar táj, a magyar emberek jellemző viselkedése, mondhatnánk azt is, írásaiban ott van a magyar nemzeti karakter - közölte a politikus.

Ugyancsak szerdán avatták fel azt a Szabó Magdát ábrázoló domborművet is, ami a Dóczy Gimnázium homlokzatán kapott helyet. A mű Juha Richárd alkotása.

Forrás

Nyitvatartás

Csak előre bejelentett látogatókat fogadunk.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

Bálint-napi tárlatvezetés

Bálint-napi tárlatvezetés

Kiemelt hír | 2024. 02. 12

Bálint-napi tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket 2024. február 14-én szerdán, 14 órai kezdettel! A rendhagyó alkalomra az alábbi módon jelentkezhetnek: - a Debreceni Református ...

Tovább olvasom
Előadás Szabó Magda Pilátus című regénye alapján

Előadás Szabó Magda Pilátus című regénye alapján

Kiemelt hír | 2024. 01. 17

Debrecenben 2024. február 11-én 19 órai kezdettel tekinthető meg a VOKE Egyetértés Művelődési Központban a Bánfalvy Stúdió előadásában Szabó Magda Pilátus című regényéből készült színpadi adaptáció. 

Tovább olvasom
Téli nyitvatartás

Téli nyitvatartás

Kiemelt hír | 2023. 12. 15

Kedves Látogatók! December 18-tól változik a nyitvatartásunk: December 18. hétfő - ZÁRVA 2023. december 23. és 2024. január 7. között az Emlékház ZÁRVA tart. Január 8-tól ...

Tovább olvasom