Időpont-
foglalás

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

2017. 10. 04

Fonott copfok, egyszerű szabásvonal. A szürke ruha sokak számára lehet ismerős az Abigél című filmből. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán kialakított emlékmúzeumban ezt az öltözetet is kiállították, az iskola tanulójaként Szabó Magda ugyanis ilyet hordott. De itt van az írógépe, a szemüvege és egy telefon is, amelyet ha felveszünk, az írónő szól hozzánk. Debrecen szülötte nagyon szerette egykori iskoláját, ahol halála után egy évvel emlékszobát alakítottak ki, ezt bővítették emlékházzá.

Emlékházat avattak Szabó Magda századik születésnapjára Debrecenben

- Kinőtte magát azért, mert a szívünkben is sokkal nagyobb Szabó Magda, mint azok a tárgyak, könyvek, ruházatok, emlékek, fényképek, amelyek belekerültek egykor a szobába, most pedig az emlékházba - mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az emlékház avatása kapcsán Papp László polgármester sorsszerűnek nevezte azt, hogy a reformáció 500. és a magyar református egyház alapításának 450. évében ünnepeljük a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának 100. születésnapját. - E szellemi örökség alapja az a református hit, amelyet a családi és az iskolai keretek között zajló kálvinista szellemű nevelés tett megingathatatlanná, amely élete végéig kiapadhatatlanul táplálta személyes életét és írói munkásságát egyaránt - hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepségen részt vett a családügyekért felelős államtitkár is. Novák Katalin köszöntőjében azt emelte ki, hogy Szabó Magda minden írásában ott van a magyar nemzeti karakter. - Magyar író ő minden tekintetben, írásaiban ott van egytől-egyig a magyar gondolkodás, a magyar táj, a magyar emberek jellemző viselkedése, mondhatnánk azt is, írásaiban ott van a magyar nemzeti karakter - közölte a politikus.

Ugyancsak szerdán avatták fel azt a Szabó Magdát ábrázoló domborművet is, ami a Dóczy Gimnázium homlokzatán kapott helyet. A mű Juha Richárd alkotása.

Forrás

Nyitvatartás

A mai napon zárva vagyunk.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

Nyitvatartás változás szeptember 18-tól

Nyitvatartás változás szeptember 18-tól

Kiemelt hír | 2023. 09. 15

SZABÓ MAGDA EMLÉKHÁZ INFORMÁCIÓ: 06-52-614-370 muzeum@silver.drk.hu, www.szabomagda.drk.huNYITVATARTÁS:HÉTFŐ – PÉNTEK: 12 – 16 óra között csak előre bejelentett látogatókat ...

Tovább olvasom
Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája

Kiemelt hír | 2023. 06. 29

Múzeumunk történetének eddigi leggazdagabb programkínálatával vártuk 2023-ban, a Múzeumok Éjszakáján a hozzánk látogatókat. 3 helyszínen 33 programon vehettek részt nálunk az ...

Tovább olvasom
Múzeumok Éjszakája a Szabó Magda Emlékházban

Múzeumok Éjszakája a Szabó Magda Emlékházban

Kiemelt hír | 2023. 06. 20

A következő programokkal várjuk kedves látogatóinkat: Niké 16.30-17.00 és 22.00-22.30 (tárlatvezetés) Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságkötésének 75. évfordulójára ...

Tovább olvasom