Időpont-
foglalás

Lenyűgöző ház őrzi Szabó Magda emlékét

2017. 10. 24

Debrecen – Szabó Magda születésének századik évfordulója előtt tisztelegve emlékházat és kiállítást nyitottak meg szerdán az írónő egykori iskolájában, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának épületében.

Lenyűgöző ház őrzi Szabó Magda emlékét

Fotó: Derencsényi István

Az emlékház – amelyben helyet kapott a tárlat is – tervezéssel, teljes épületfelújítással együtt három hónap alatt valósult meg. A kiállítás alapja természetesen Szabó Magda hagyatéka, de megtalálható benne egy emlékkert és egy virtuális kút is.

Ugyancsak izgalmas része a kiállításnak az ókút 54 helyszínnel, ahol virtuálisan mutatjuk meg, milyen helyszínekre juthat el a városban az a látogató, aki az írónő iránt érdeklődik.”

– A koncepció az egykori cívisváros világát nyitja meg a látogató előtt, hogy milyennek látta Debrecent Szabó Magda – magyarázta dr. Keczán Mariann irodalomtörténész, a Tiszántúli Református Egyházkerület Múzeumának általános igazgatóhelyettese. – A hagyaték jelenleg is leltározás alatt van, nagyjából 500 fotó áll rendelkezésre, amelyek az írónő egykori bútorai mellett a kiállítás alapjául szolgálnak. De az örökös jóvoltából számos kézirat és egyéb tárgyi emlék is gyarapítja a gyűjteményt. A rendszerezéskor kiderült, szerencsére sok olyan tárgy is fennmaradt, amelyeknek az írónő regényeiben nyoma van, természetesen ezeket is igyekeztünk bemutatni. A tárlat egyik kuriózuma az Emlékezet Kertje: Szabó Magda írásaiból kigyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek kifejezetten az illatukkal, színükkel embereket, helyeket idéznek meg.

Évtizedes adósság

Az emlékház avatása kapcsán Papp László polgármester sorsszerűnek nevezte azt, hogy a reformáció 500. és a magyar református egyház alapításának 450. évében ünnepeljük Debrecen, a magyar kultúra és az egyház kiemelkedő jelentőségű személyiségének, a várost rajongásig szerető Szabó Magda születésének századik évfordulóját.

– Az a szellemi-művészeti kincs, amit létrehozott és a világra hagyományozott, nemcsak ízig-vérig debreceni, hanem egyben az egyetemes magyar kultúra örök érvényű része is. E szellemi örökség alapja az a református hit, amelyet a családi és az iskolai keretek között zajló kálvinista szellemű nevelés tett megingathatatlanná, amely mindvégig kiapadhatatlanul táplálta személyes életét és írói munkásságát egyaránt. Kevés olyan alkotója van a magyar irodalomnak, akinek oly sok a kötődése a pedagógiához, és kevesen ábrázolták a 19. század második felétől a huszadik század végéig tartó bő évszázad nevelését, oktatását, szerteágazó színvilágát olyan gazdagon, mint Szabó Magda. A most átadott emlékház létrehozása évtizedes adóssága városunknak – fogalmazott a városvezető.

Emléktábla

Ugyancsak szerdán avatták fel azt a – Szabó Magdát ábrázoló – bronz domborművet, amelyet az írónő iránti tisztelete jeléül Juha Richárd szobrászművész ajándékozott az iskolának. Az alkotás a Dóczy Gimnázium épületén kapott helyet.

HBN-MSz

FORRÁS

Nyitvatartás

A mai napon 12:00 - 16:00 óra között.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

Gólpassz eredmény

Gólpassz eredmény

Kiemelt hír | 2024. 06. 25

Bánfalvy Ágnes színésznő a Múzeumok Éjszakája című rendezvény kiemelt programjaként (Az) Abigél Gólpasszától indulva című beszélgetésen volt a vendégünk. Az érdeklődők – ...

Tovább olvasom
Óhaj

Óhaj

Kiemelt hír | 2024. 06. 21

Szabó Magda a Szüret című alkotásának egyik sorával sóhajtunk fel „Hát Debrecen milyen reggelre ébred?” Könnyed nyári délutántól éjfélig tölthessük együtt a kiszabott időt ...

Tovább olvasom
Lehetőségek

Lehetőségek

Kiemelt hír | 2024. 06. 20

Milyen lehetőségek rejlenek kínálatunk tematikájában? A vezetésekben kicsit azt domborítjuk ki a gazdag életmű világa nekünk befogadóknak ad gólpasszt, hogy újabb és újabb ...

Tovább olvasom