Időpont-
foglalás

Én itt kaptam az életet

2017. 10. 05

Szabó Magda 100. születésnapjának előestéjén, október 4-én nyitották meg a Kossuth-díjas írónő hagyatékait, életét, személyiségét bemutató emlékházat és felavatták a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium falára helyezett domborművet. Az emlékház a Tiszántúli Református Egyházkerület támogatásával valósult meg, a dombormű pedig Debrecen Város Önkormányzata és Juha Richárd szobrászművész ajándékaként készült el.

Én itt kaptam az életet

Az ünnepi alkalmon Perla Erzsébet, az intézmény magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanárnője elmondta, hogy a Dóczy Gimnázium közössége - a falakon kívül és belül is- minden lehetőséget megragad, hogy Szabó Magda emberi, hitvalló kálvinista, írói, tanári mivolta emlékét megőrizze, és kulturális örökségét életben tartsa.

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében kiemelte, hogy az a szellemi és művészeti kincs, amelyet Szabó Magda létrehozott és a világra hagyományozott, nem csak ízig-vérig debreceni, hanem az egyetemes magyar kultúra örökérvényű része is. „E szellemi örökség alapja az a református hit, amelyet a családi és iskolai keretek között zajló kálvinista szellemű nevelés tett megingathatatlanná, s amely élete végéig kiapadhatatlanul táplálta személyes életét és írói munkásságát egyaránt” – mondta. Az írónő különböző elnevezésekkel illette az alma materét – ezeket is hallhatta a közönség – „kisasszonygyár”, „puritán college a hajdúsági Oxfordban”, vagy „tilalmak biztonságos erdeje”. Ezek mind egy-egy üzenetet közvetítenek a Dóczyt és a várost rajongásig szerető Szabó Magdától.

A megnyitón jelen volt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy abban a kilenc évtizedben, amelyben az írónő élt, mennyi minden történt: háború, béke, elnyomás, véleménydiktatúra és szabadság. Szabó Magda ezekben az évtizedekben vált a nemzetközileg is a legolvasottabb – 42 országban érhetőek el művei – magyar protestáns írónővé. „Műveiben egytől-egyik megtalálható a magyar gondolkodás, a magyar táj, a magyar viselkedés, tehát összességében a magyar nemzeti karakter” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy írásaiban ott van a női lélek, a női gondolkodás, a női szerepek és karakterek is. A család mint érték is kiemelkedő szerepet kap műveiben, valamint a szívének legfontosabb helyszín a világon, Debrecen, amit ritkán nevezett meg, számára azt jelentette a város, hogy „haza”. „Az emlékház megnyitásával úgy érzem, hogy Szabó Magda ma hazaér” – zárta gondolatait Novák Katalin.

Fekete Károly tiszántúli református püspök örömét fejezte ki, hogy a gimnázium Szabó Magda életművét közkinccsé teszi. A korábbi emlékszobát kinőtte a hagyaték, ezért döntöttek úgy, hogy az iskola udvarán, külön épületben helyezik el az író szellemi és tárgyi örökségének emlékeit, amelyek rendelkezésre bocsátásáért a püspök köszönetet mondott a Református Kollégium múzeumának és Tasi Gézának, a Szabó Magda-hagyaték gondozójának.Fekete Károly megemlékezett arról is, hogy 1985-ben Szabó Magdát egyhangúlag választották meg a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokának, s ezzel ő lett az első női főgondnok a Magyarországi Református Egyházban. „Ez a polgári milliő, amiből Szabó Magda lelke táplálkozott, úgy adható vissza, ha egy önálló világot teremtünk a számára. Amiből kibomolhat minden kincs, ami talán rejtetten, de mindenképpen megismerésre méltóan az ő hagyatékához tartozik” – fogalmazta meg Fekete Károly.

Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium igazgatója átfogóan beszélt a kiállításról. Kiemelte, hogy az elkészült emlékház beszél Debrecen városáról is, ahol az írónő kezdetben élt, tanulmányait, doktorátusát végezte, életre szóló élményeit, tapasztalatait, mondandóját szerezte, és ahol a háború első szakaszát átvészelte. A kiállítás ajándékokról is szól, a városéról, kollektív tudatról, személyiségről, a varázslatosnak érzett gyermekkorról, Jablonczay Lenkéről, aki született író volt, de tündérként tengette életét, és Szabó Elekről, aki Európa klasszikus gyökereivel és vallása lényegével is megismertette leányát.

Tasi Géza, a hagyaték gondozója szerint a 15. Matula-napokon, születésének 100. évfordulóján az életét és munkásságát teljességében bemutató, méltó emléket állítottak Szabó Magdának. „Nagy örömömre szolgál, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Dóczy Gimnázium és a muzeológusok kitartó munkájának köszönhetően létrejött az emlékház, valamint Debrecen Város Önkormányzatának és Juha Richárd szobrászművésznek köszönhetően elkészült a dombormű. Kívánom, hogy az ide látogatóknak nagy örömet szerezzen, és fedezzék fel Szabó Magda csodálatos világát.”

Az ünnepséget követően a Dóczy gimnázium épületének falán leplezték le Szabó Magda bronz domborművét, majd megnyitották az emlékházat, amelyben Szabó Magda szavai köszöntik a látogatókat: „én itt kaptam az életet, a nyelvet, amelyet beszélek, és amelyen a könyveim is szólnak".

Október 5-én szoboravatással és színházi előadással emlékeztek meg a 100 esztendeje született Szabó Magdáról Debrecenben. A református Nagytemplom előtt avatták fel az írónő egész alakos bronzszobrát, amelyet E. Lakatos Aranka szobrászművész készített, ezt követően pedig a Csokonai Színházban mutatták be a Régimódi történet című színművét. Az erről szóló tudósítást a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján olvashatják.

Forrás

Nyitvatartás

Csak előre bejelentett látogatókat fogadunk.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4024 Debrecen, Kossuth u. 35.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

Bálint-napi tárlatvezetés

Bálint-napi tárlatvezetés

Kiemelt hír | 2024. 02. 12

Bálint-napi tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket 2024. február 14-én szerdán, 14 órai kezdettel! A rendhagyó alkalomra az alábbi módon jelentkezhetnek: - a Debreceni Református ...

Tovább olvasom
Előadás Szabó Magda Pilátus című regénye alapján

Előadás Szabó Magda Pilátus című regénye alapján

Kiemelt hír | 2024. 01. 17

Debrecenben 2024. február 11-én 19 órai kezdettel tekinthető meg a VOKE Egyetértés Művelődési Központban a Bánfalvy Stúdió előadásában Szabó Magda Pilátus című regényéből készült színpadi adaptáció. 

Tovább olvasom
Téli nyitvatartás

Téli nyitvatartás

Kiemelt hír | 2023. 12. 15

Kedves Látogatók! December 18-tól változik a nyitvatartásunk: December 18. hétfő - ZÁRVA 2023. december 23. és 2024. január 7. között az Emlékház ZÁRVA tart. Január 8-tól ...

Tovább olvasom